dinsdag 24 september 2013

Haken met lipjes van blikjes

Een tijdje geleden aan een tas begonnen, gehaakt, met lipjes van blikjes.
 
 
Op deze laatste foto zie je de bodem van de tas. Voor deze tas heb ik 2x de bodem gemaakt met lipjes (zoals hieronder beschreven), en aan elkaar gehaakt met vasten, dan pas de 2 toeren stokjes rondom gehaakt.
 
 
 
Zo begin je eraan...
 
Lipje omhaken met vasten (v), 3 v in de eerst opening, dan 2de lipje erop leggen en met 3v omhaken.
 Zo ga je verder tot de tas groot genoeg is (voor de tas hierboven waar ik aan bezig ben, heb ik 30 lipjes gebruikt)
 
 
Zo omhaak je de lipjes helemaal rondom, in elke opening telkens 3v, aan de uiteinde (rondingen) moet je meer v haken, tot dat het lipje helemaal omhaakt is. De toer sluiten met een halve vaste.
 
Dan rondom een toer Stokjes haken, aan de rondingen 1 stokje meerderen, aan het einde toer sluiten met een halve vaste.
 
Een tweede toer stokjes haken, ook weer bij de rondingen 1 stokje meerderen, toer sluiten met een halve vaste. Dan nog enkele halve vasten haken (zodat je niet op een ronding moet beginnen met de lipjes).
 
  Nu beginnen we de lipjs erop te haken. Steek het lipje met de bovenste opening (dit is de kant wat aan je blik vast zit) op de haaknaald. En zorg ervoor de het lusje door het lipje heen komt.
 
Nu haak je 3 v door het lipje heen.


Het lusje moet na het haken van de 3 v, aan de achterkant van je werk zitten.
 Nu steek je het volgende lipje op de haaknaald, zorg er weer voor dat het lusje door het lipje komt. Haak weer 3v door het lipje heen. Je haakt op de stokjes van de vorige toer.

 Op deze foto's heb ik even het lusje met de hand door het lipje heen gestoken (om het even duidelijk te laten zien, wat ik nou precies bedoel).
 
Zo ga je verder, tot je helemaal rond bent.
 

Nu beginnen we aan de tweede toer met lipjes. Het lipje met de bovenste opening op de haaknaald steken, zorgen dat je lusje door het lipje heen zit. 3 vasten door de lipjes heen haken (lipje uit de eerste toer en het nieuwe lipje).


Zo haak je de vaste, door de lipjes heen.
 
Het begin van elke toer aanduiden met een stitch marker (paperclip, of draad van een andere kleur), zodat je straks aan het einde recht blijft (je ziet jet op den duur echt niet meer wanneer je rond bent).
 
 
Na de laatste toer lipjes, je tas verder afwerken met enkel toeren stokjes.
De schouderband (hengsel) ga ik maken zoals de bodem van de tas. Om de scherpe randjes aan de andere kant weg te werken, ga ik een smal lintje haken (losse, en een toer stokjes) wat ik nadien  eraan ga naaien aan de achterzijde.

Dan nog een voering maken en erin naaien, en een rits komt erin.
Het uiteindelijk resultaat, post ik later wel eens, als de tas klaar is.
 
 
De foto's zijn niet steeds even duidelijk, maar ik hoop dat jullie me begrijpen. Als er nog vragen zijn, hoor ik ze graag. Het was voor mij de eerste keer dat ik een foto tutorial maak, en ik vond het best wel moeilijk om het aan jullie uit te leggen.


Ik zou het heel leuk vinden als jullie een berichtje  nalaten,  wat jullie er van vinden, over hoe het ging... en graag zou ik ook foto's willen zien van jullie werkjes...!!!

Ga deze tutorial niet kopiëren en plakken naar andere sites, maar plaats een linkje naar deze blog voor de tutorial...!!!
 
Veel succes...!!!
 


11 opmerkingen:

 1. waauw dat ziet er moeilijk uit, heel gaaf eindresultaat

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. deze tas is nog niet klaar hoor... maar ben wel
   al aardig op weg hé... iets wel lastig haken eigenlijk... maar niet echt moeilijk.

   Verwijderen
 2. Wow, geweldig leuk. Je hebt wel heel wat lipjes nodig. Daar zou ik al jaren over doen denk ik om die te sparen.

  Groetjes, Monique
  P.S. leuk dat je mijn blog volgt. Ik ga jou ook volgen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. thx voor het compliment... fijn dat je me gaat volgen.
   Hier sparen ook vrienden en kenissen mee, voor me... voo je het weet heb je ze dan bijéén...!!!

   Verwijderen
 3. ja, je heb wel je kennissenkring nodig om een grote hoeveelheid lipjes bijeen te sparen. Ook op het werk staat er een potje om te sparen. Heb al enkele tassen gemaakt, en vind het héél leuk om te maken. En het tofste van al vind ik dat al die mensen met mij mee sparen voor die lipjes...............


  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Sonja,
  Leuk dat je alles zo duidelijk verwoord heb.
  Ik ben op dit moment nog mijn bliklipjes aan het haken, maar kan je wat meer informatie geven over de afwerking? Bijvoorbeeld, hoe maak je de tas af, zodat je er een rits in kan zetten!?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo , Ik vind die tas heel mooi ( zou da graag ook maken ) dan heb je eens iets dat niemand anders heeft ! Proficiat Sonja . Ik ben ooit eens begonnen aan een tas te breien met plastiekzakken ( in linten snijden ) Lieve groetjes Chrisje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ayo kunjungi Cerita-cerita menarik dan TERBARU dari kami

  BeantwoordenVerwijderen